Waarom ben ik gestart met Fit-A-Bonita?

The Ambitious Brune, de vrouw die ondernemende vrouwen helpt bij het vinden van hun Power-outfit, interviewde Katrien van Fit-A-Bonita en deelde het artikel op haar website.  De Nederlandstalige versie kan je hier lezen.

  • Ben je altijd al ondernemer willen worden of is de passie voor het ondernemerschap gegroeid?

Ik ben eigenlijk nooit ondernemer willen worden want ik kom uit een heel traditioneel gezin en mijn beide ouders zijn bediende. Het was dan ook geen verrassende keuze dat ik Toegepaste Jeugd Criminologie ging studeren om daarna nog een master Orthopedagogiek te halen. Eigenlijk ben ik dus opgeleid om personen met een beperking te begeleiden, kinderen en jongeren met een moeilijke opvoedingssituaties te ondersteunen of drugafhankelijken bij te staan. Dat heb ik ook gedaan. Ik coach graag mensen, geef graag tools waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan, supporter graag vanop de zijlijn voor anderen. Daar krijg ik energie van. Het kriebelde dan ook heel hard om hier iets meer mee te doen. Want binnen de sociale sector botste ik vaak op belemmerende factoren (o.a. budgetten die hogerop bepaald worden) en is er ook veel herval (cliënten die enkele weken na het afronden van hun traject terug aan de deur staan) .

  • Waarom personal trainer?

Dat is meteen de belangrijkste reden waarom ik personal trainer geworden ben. Mijn ouders verklaarden me gek natuurlijk: "Kan je daarmee wel geld verdienen?" De typische vraag waar elke beginnende zelfstandige tegen moet opboksen zeker?

Ik wilde vrouwen begeleiden maar binnen een positief verhaal. Zelf trok ik op mijn 18de een jaar naar Argentinië. Daar kwam ik goed wat kilootjes aan en ik voelde me niet meer goed in mijn vel toen ik terug keerde. Ik kwam terecht bij een personal trainer en begon vol goede moed aan mijn traject. Ik kreeg voedingsschema's, trainingsschema's en moest mij hier strikt aan houden. Uiteraard gingen de kilo's eraf, maar ik was niet gelukkig. Mijn lichaam zag er goed uit, mijn buikspieren kwamen erdoor, ik had mooi afgelijnde schouders, maar ik was niet gelukkig. Mijn leven stond in het teken van eten, sporten en afvallen. Ik wist dat het vast ook wel anders kon.

  • De dag van vandaag zijn er veel Personal Trainers. Waarin onderscheid jij je van de rest?

Dat is dan ook waar ik me probeer te onderscheiden van andere Personal Trainers. Eerst en vooral werk ik op een gezonde relatie met voeding. We krijgen van kleins af aan te horen wat wel en niet gezond is. Als je een stuk taart eet, voel je je slecht want dat is "ongezond", eet je een appel dan "ben je goed bezig". Zo hoort het naar mijn mening helemaal niet te zijn. We moeten uiteraard voor ons lichaam zorgen en dat doen we door voedzaam te eten, sport en activiteit te implementeren in ons leven en voldoende rust en slaap in te plannen. Als ik met klanten aan de slag ga, bekijken we die drie pijlers. En elk traject ziet er anders uit want elke vrouw is anders. Ookal willen we allemaal hetzelfde: Ons goed in ons vel voelen! En binnen dat kader zie ik sporten en gezonde voeding als een manier om van ons lichaam te houden, niet om "5kg af te vallen" (hoewel gewichtsverlies uiteraard een gevolg kan zijn). Ik weet als vrouw ook wat de maatschappij van ons verwacht. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat we ons als vrouwen niet meer vergelijken met anderen maar net op zoek gaan naar de schoonheid in onszelf. Geen dagelijks gevecht meer met voeding, geen eetbuien meer, geen schuldgevoelens omdat we niet "perfect" zijn, terug leren genieten van sport en van ons lichaam: dat is waar het bij Fit-A-Bonita om draait. 

  • Wat is voor jouw een #fitgirl?

Iedereen kan voor mij een #fitgirl zijn! De mama van 3 kinderen die op zondag toch tijd maakt om een wandeling te maken in het bos, de dame die op maandagavond naar de zumbales gaat omdat ze zo geniet van de muziek, de kleuterjuffrouw die 4 keer per week gaat trainen in de fitness, de verpleegster die zich voorneemt om enkel nog de trap te nemen, de jonge twintiger die ervoor kiest om elke week met haar partner baantjes te gaan trekken in het zwembad, de gepensioneerde oma die een dansje maakt met de kleinkinderen,... We moeten vooral proberen om te kijken naar wat we leuk vinden in sport en wat we op lange termijn volhouden. Kleine aanpassingen maar die je wel je leven lang kan volhouden zodat we gezond oud worden. 

  • Wat zijn je ultieme tips om het ondernemerschap te combineren met sporten?

1. Plannen en sport prioriteit maken. Meestal is sport het eerste dat we uit onze agenda schrappen wanneer het een beetje drukker wordt. We vergeten hoe gelukkig we ervan worden, hoe ontspannend het werkt. Dus mijn belangrijkste tip: plan je sportmomenten in je agenda, liefst drie weken op voorhand en geef er ook écht prioriteit aan. Wil je vriendin net die avond een hapje met jou gaan eten? Stel voor om ervoor samen te gaan sporten of om een uurtje later af te spreken. 

2. De lat niet te hoog leggen. "Maandag begin ik eraan!" Die uitspraak ken je vast wel. Op maandag beginnen we: gezond eten, drie keer per week sporten, elke ochtend een korte meditatie,... Als je plots zoveel op je bord krijgt, zal er weerstand komen van je lichaam omdat het te veel nieuwe zaken ineens zijn. Ik raad altijd aan om gewoon één stapje te maken in de goede richting. Gewoon meteen vandaag daarmee beginnen. Dat kan ik kleine dingen zitten: "Vanaf nu fiets ik elke woensdag naar mijn werk", "Als ik mijn auto op het werk parkeer, zoek ik het verste parkeerplekje", "Ik start mijn week op maandagochtend met een korte workout van 20minuten", ... Welke beslissing neem jij vandaag die je wekelijkse activiteit zal verhogen?

  • Welk advies zou je meegeven aan startende ondernemers/PT's? 

Ga op zoek naar waar je écht goed in bent en wat je écht graag doet! Ik doe niet liever dan vrouwen coachen, ze zien groeien, ze zien genieten, ze stappen zien zetten. Hoe duidelijker het voor mij werd met wie ik graag werk, hoe duidelijker het voor mijn klanten werd dat ze écht bij mij wilden trainen. Dus durf jezelf de vraag te stellen wie jouw doelpubliek is. Gepensioneerden? Druk bezette moeders? Ondernemende vrouwen? Mannen die een bredere borstkas willen? Of zoals ik vrouwen die de liefde voor hun lichaam onderweg kwijt gespeeld zijn en een duwtje in de rug kunnen gebruiken?


star
star

{{ quote_text }}

{{ name }}

Lees meer
Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x